Çarşamba

20.8 °

Perşembe

21.4 °

Cuma

18.8 °

4 Mart Dünya Obezite Günü

Obezite, Dünya Sağlık Örgütü tarafından “vücutta sağlığı bozacak ölçüde anormal veya aşırı yağ birikmesi” olarak tanımlanmaktadır.

Haberi Sesli Oku

Obezite, Dünya Sağlık Örgütü tarafından “vücutta sağlığı bozacak ölçüde anormal veya aşırı yağ birikmesi” olarak tanımlanmaktadır. Vücut ağırlığının (kg) boy uzunluğunun (m) karesine bölünmesi ile hesaplanan “Beden Kütle İndeksi”nin 25’in üzerinde olması fazla kiloluluk, 30’un üzerinde olması ise obezite olarak değerlendirilmektedir. Fazla kiloluluk ve obezitenin nedenlerinin birçoğu önlenebilir durumlardır; temel nedeni ise tüketilen ve harcanan kalori arasındaki dengesizliktir. Fazla kilolu veya obez olmak hipertansiyon, hiperlipidemi, kalp-damar hastalıkları, inme, tip 2 diyabet, bazı kanser türleri, kas-eklem hastalıkları ve solunum sistemi hastalıkları gibi pek çok hastalık için riski arttırır.

Ülkemizde 2010 yılında uygulanmaya başlanan “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı Yetişkin ve Çocukluk Çağı Obezitesinin Önlenmesi ve Fiziksel Aktivite Eylem Planı” güncellenerek uygulanmaya devam etmektedir. 

Obeziteden korunma ve obezite ile mücadelede en önemli iki unsur sağlıklı beslenmek ve fiziksel aktivitenin arttırılmasıdır. Sağlıklı yaşam, sağlıklı beslenmenin yanı sıra aktif bir yaşam için arttırılmış fiziksel aktivite düzeyine dayalıdır.

Sağlıklı yaşam için yetişkinlikte haftanın en az 5 günü ve günde en az 30 dakika orta şiddetli veya haftada en az 75 dakika yüksek şiddetli; çocukluk çağında ise günde en az 60 dakika orta veya yüksek şiddetli fiziksel aktivite yapılmalıdır.

Obezite de dahil, beslenme ile ilişikli kronik hastalıkların gelişimini önlemek için sağlıklı beslenme kültürünün edinilmesi önemlidir. Bunun için bazı temel öneriler şöyle özetlenebilir;

  • Küçük yaşlardan itibaren vücut ağırlığı, kan basıncı, kan şekeri düzeyi, kan yağları ve kemik sağlığını olumlu yönde etkileyecek sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanılmalıdır. Yetişkin bireyler, ilgili kontrollerin yapılması için düzenli olarak hekime başvurmalıdır.
  • Beden kütle indeksinin 20,0-24,9 kg/m2 arasında olması sağlanmalıdır. Tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalıklar gibi kronik hastalıklara neden olan, karın bölgesindeki aşırı yağlanma olup; belirli aralıklarla vücut bileşimi değerlendirilmelidir.
  • Sağlıklı bir vücut ağırlığının korunması sürdürülebilir olmalı, sık kilo alıp vermekten kaçınılmalıdır. Bunun için uygun beslenme düzeni hem besin gereksinimlerini karşılamalı hem de toplam enerji alımı toplam enerji ihtiyacını geçmemelidir.
  • Besin çeşitliliği artırılmalı, her öğün her besin grubunda yer alan besinlerden biri seçilerek gereksinim kadar tüketmeye özen gösterilmelidir. Günlük beslenmede mutlaka önerilen miktarlarda su tüketilmelidir.
  • Toplam ve doymuş yağ alımı azaltılmalıdır. Tüketilen doymuş yağ miktarı günlük alınan toplam enerjinin %10’unu aşmamalıdır. Doymuş yağlar tam yağlı süt ve süt ürünleri ile et ve et ürünlerinde bulunmaktadır. Günlük diyette az yağlı süt ve süt ürünleri ile et ve et ürünleri tercih edilmeli, yemeklere eklenen doymuş yağ miktarı azaltılmalıdır.
  • Yemeklerde, tereyağı, margarin, kuyruk veya iç yağı gibi doymuş yağlar yerine bitkisel sıvı yağlar (zeytinyağı, ayçiçek yağı, mısırözü, soya yağı vb.) tercih edilmelidir.
  • Şeker alımı azaltılmalı, tüketilen basit şeker miktarı günlük alınan toplam enerjinin %10’unu geçmemelidir. Eklenmiş şeker içeren pastane ürünleri, hamur işleri, tatlı, çikolata ve hazır paketli ürünlerin tüketimi azaltılmalıdır. Şeker eklenmiş içeceklerden de sakınılmalı, meyve suyu yerine meyve tüketilmelidir. Hazır paketli meyve suyu kullanılacak ise eklenmiş şeker içermeyen, %100 meyve suları tercih edilmelidir.
  • Glisemik indeksi (karbonhidratların kan şekeri düzeyine olan etkisi) yüksek olan besinler daha düşük glisemik indeksli alternatifleri ile değiştirilmelidir. Örneğin, beyaz ekmek, pirinç pilavı, beyaz un yerine esmer ekmek, bulgur pilavı ve esmer un tercih edilmelidir.
  • Sebze, meyve, tam tahıl, kuru baklagil ve yağlı tohum tüketimiyle posa alımı arttırılmalıdır.
  • Sebze ve meyvelerin mevsiminde tüketilmeli ve günde en az 400 g sebze ve meyve tüketilmelidir. Ana yemeklerde sebzelere yer verilmeli, ara öğünlerde ise meyveler yer almalıdır. Sebze ve meyve tüketiminde çeşitlilik sağlanması da önemlidir.
  • Aşırı protein tüketiminden kaçınılmalıdır. Yüksek proteinli beslenmenin idrarla kalsiyum atımını artırarak osteoporoz gelişimini tetiklediği bilinmelidir.
  • Haftada en az iki kez (300-500 g) balık tüketmeye özen gösterilmelidir.
  • Her gün 2-3 su bardağı süt ve/veya yoğurt tüketilmelidir.
  • Hazır paketli ürün tüketimi sınırlandırılmalıdır. Bu ürünlerden daha sağlıklı olanların seçilebilmesi için gıdaların ambalajı üzerinde yer alan besin etiketleri değerlendirilmeli, yağ ve şeker içeriği düşük olanlar tercih edilmelidir.
  • Uygun pişirme yöntemleri kullanılarak yemeklere eklenen yağ miktarı azaltılmalıdır. Örneğin besinleri kızartmak yerine haşlama, buharda, ızgarada, fırında veya mikrodalga fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.
  • Tuz, tuzlanmış ve tuz içeriği yüksek besinlerin (turşu, salamura besinler, zeytin vb.) tüketimi azaltılmalı, yemeğin tadına bakmadan tuz ilavesi yapılmamalıdır. Kullanılan tuzun iyotlu tuz olmasına dikkat edilmelidir.
  • Sıvı tüketimi artırılmalı; günde en az 8-10 su bardağı (2,5-3 litre) su tüketilmelidir. Vücut ağırlığına göre günlük 35 ml/kg sıvı tüketilmelidir. Hava sıcaklığının fazla olması, ateş, diyare ve kusma gibi durumlarda günlük sıvı alımı arttırılmalıdır. Kafein içeren içecekler, günlük alınması gereken sıvı hesabına dahil edilmemelidir.
  • Kafein içeren kahve türleri ve gazlı/gazsız içeceklerin ve enerji içeceklerinin tüketimi sınırlandırılmalıdır. Sağlıklı yetişkinler için günlük 100-300 mg kafein alınabilir; ancak bu miktarlar hipertansiyon ve kalp ritim bozukluğu olan kişiler için uygun olmayabilir.
  • Düzenli yemek yeme alışkanlığı edinilmeli ve geç saatte yemek yemekten kaçınılmalıdırEv dışında yemek yeme sıklığı azaltılmalı, yendiği zaman az yağlı yemekler tercih edilmelidir.
  • Fiziksel aktivite artırılmalı, yemekten 2-3 saat sonra egzersiz yapma alışkanlığı kazanılmalıdır. Her gün en az 5.000 adım yürüyüş yapılmalı, zamanla adım sayısı 10.000 adıma çıkarılmalıdır. 

 

Nerelere Başvurulur?

Fazla kilolu ve obez bireyler, beslenme ile ilgili konularda doğru bilgi edinmek ve diyet tedavisi almak için Toplum Sağlığı Merkezleri ve Sağlıklı Hayat Merkezlerinde verilen beslenme/obezite danışmanlığı hizmetinden yararlanabilir.

 



İYİ Parti Aksaray Milletvekili Turan Yaldır’dan 1 Mayıs Mesajı:


AKSARAY HABER

Valimiz Sn.Mehmet Ali KUMBUZOĞLU’nun “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü” Mesajı:


AKSARAY HABER

Sağlık Bakanlığı Aksaray’da 29 Temizlik Görevlisi Alacak


AKSARAY HABER

Vali Kumbuzoğlu’ndan 1 Mayıs’ta İşçilere Anlamlı Ziyaret


AKSARAY HABER

Evlenecek Gençlere Büyük Destek: Aile ve Gençlik Fonu'ndan İndirimli Alışveriş Dönemi Başlıyor


GÜNDEM

Aksaray Belediyesi’nden Personeline “Engelli Bireylerle Doğru İletişim” Eğitimi


AKSARAY HABER

1 Mayıs’ta Emekçiler Unutulmadı:


AKSARAY HABER

Evren Başkanın Dönüşüm Hamlesi Hevam Ediyor


AKSARAY HABER

BAŞKAN DİNÇER; ‘’ EMEK, BİR TOPLUMUN TEMEL DİREĞİDİR’’


AKSARAY HABER

ASÜ’de uluslararasılaşma adımları güçleniyor


AKSARAY HABER

AkAktürk'ten diş hastanesi müjdesi geldi


AKSARAY HABER

Birlikte Yaşadığı Kadını Dövüp Bıçakladı


AKSARAY HABER

AİLE SAĞLIĞI MERKEZİ AÇILIŞA HAZIR


AKSARAY HABER

MODERN DONANIMIYLA YENİ AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ HİZMETE HAZIR


AKSARAY HABER

Vali Kumbuzoğlu’ndan Başkan Zavlak’a Taziye


AKSARAY HABER

Aksaray TOBB Başkan Hamit Özkök, İki Önemli Genel Kurulda Aksaray’ı Temsil Etti


AKSARAY HABER

İYİ Parti’den Eski İl Başkanı Cumali Asal’a Vefa Ziyareti


AKSARAY HABER

Aksaray’da Aranan Şahıs Yakalandı:

Iyi Parti Yeşiltepe Belediye aşkanını Ziyaret Etti


AKSARAY HABER

EVREN BAŞKANLA BAŞLAYAN AKIM TÜM İLÇELERE SARDI


AKSARAY HABER

Aksaray’da Aile Dramı: Emekli Astsubay Eşini Öldürüp İntihar Etti


AKSARAY HABER

Öğrenciler 15 Temmuz'u eserleriyle anlatacak


GÜNDEM

1381 engelli öğretmen ataması yapıldı


GÜNDEM

Türkiye'de 72 saat enerji kesintisi yaşanacak iddiaları yalanlandı


GÜNDEM

DMM'den, "enerji ve iletişim kesintisi yaşanacak" iddiasını yanıt!


GÜNDEM

Evlenecek gençlere 20 firmadan destek kampanyası


GÜNDEM

Evlenecek Gençlere Büyük Destek: Aile ve Gençlik Fonu'ndan İndirimli Alışveriş Dönemi Başlıyor


GÜNDEM

Turizmde yılın ilk çeyrek raporu... Yeme-içme harcamaları arttı


GÜNDEM

Bakan Yumaklı'dan Konya Meram'ın tarım politikalarına tam not


GÜNDEM

İzmir'de ulaşım yatırımları hız kazandı


GÜNDEM

Dış ticaret açığı Mart'ta azaldı!


GÜNDEM

H-ÜFE'de yıllık en yüksek artış veterinerlik hizmetlerinde


GÜNDEM

İBB'ye Yolsuzluk Soruşturmasında 2. Dalga:


GÜNDEM

MEB'den 'Asımın Nesli Film Festivali'


GÜNDEM

42 ilde 169 FETÖ'cüye gözaltı!


GÜNDEM

Bakan Tekin 81 ilin müdürleriyle istişare etti


GÜNDEM

KAYSO üretimi güvenli alanlara taşıyacak


GÜNDEM

Başkan Çiftçi, Başkent’ten müjdeyi verdi


GÜNDEM

Yurtta bugün hava nasıl olacak?


GÜNDEM

Türkiye ile İtalya arasında 11 anlaşma imzalandı


GÜNDEM

Aydın merkezli 8 ilde dolandırıcılık çetesi çökertildi


GÜNDEM

Kurumlar Vergisi ve e-Defter süreleri uzatıldı


GÜNDEM
Anahtar Kelimeler: Dünya Obezite
Anahtar Kelimeler: Dünya Obezite

Arıkan: Deprem vergileri nereye gitti?

Arıkan: Deprem vergileri nereye gitti?

Öğrenciler 15 Temmuz'u eserleriyle anlatacak

Öğrenciler 15 Temmuz'u eserleriyle anlatacak

Çumra’da 1 Mayıs öncesi emekçiler buluştu

Çumra’da 1 Mayıs öncesi emekçiler buluştu

1381 engelli öğretmen ataması yapıldı

1381 engelli öğretmen ataması yapıldı

Aksaray

30.04.2025

  • İMSAK 04:09
  • GÜNEŞ 05:41
  • ÖĞLE 12:46
  • İKİNDİ 16:33
  • AKŞAM 19:41
  • YATSI 21:07

Haber Editörü

Ayşe ALP

  • BIST 100

    9164,34%-0,66
  • DOLAR

    38,50% 0,04
  • EURO

    43,92% 0,08
  • GRAM ALTIN

    4069,32% -0,87
  • Ç. ALTIN

    6606,04% 0,00

@ Bizi Takip Edin

2. Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Sarıyer 33 24 2 7 57 79
2.Batman Petrolspor 33 25 6 2 38 77
3.Kastamonuspor 1966 33 18 3 12 27 66
4.Adana 1954 FK 33 18 7 8 30 62
5.Altınordu 33 15 7 11 19 56
6.Tuzlaspor 33 15 10 8 2 53
7.İskenderunspor 33 13 9 11 12 50
8.1461 Trabzon FK 33 13 13 7 7 46
9.Fethiyespor 33 11 12 10 -4 43
10.24 Erzincanspor 33 10 12 11 -5 41
11.Kırklarelispor 33 10 13 10 1 40
12.İnegölspor 33 10 12 11 -7 38
13.Ankaraspor 33 9 15 9 0 36
14.Kepez Belediyespor 33 9 16 8 -9 35
15.Isparta 32 Spor 33 7 14 12 -14 33
16.Altay 33 9 20 4 -34 28
17.Karaköprü Belediyespor 33 6 19 8 -17 26
18.Afjet Afyonspor 33 0 32 1 -103 -5
1.Serik Belediyespor 33 21 4 8 44 71
2.68 Aksaray Belediyespor 33 21 5 7 32 70
3.Elazığspor 33 21 6 6 37 69
4.Menemen Belediyespor 33 18 8 7 24 61
5.Vanspor FK 33 17 8 8 23 59
6.Beyoğlu Yeni Çarşı 33 16 9 8 20 56
7.Karacabey Belediyespor 33 16 10 7 11 55
8.Erbaaspor 33 14 14 5 -4 47
9.Bucaspor 1928 33 14 13 6 -6 45
10.Karaman FK 33 10 9 14 7 44
11.Ankara Demirspor 33 10 9 14 6 44
12.Arnavutköy Belediyespor 33 10 12 11 -8 41
13.Somaspor 33 11 16 6 -1 39
14.Yeni Mersin İdmanyurdu 33 8 18 7 -19 31
15.Diyarbekirspor 33 7 16 10 -19 31
16.Belediye Derincespor 33 6 17 10 -32 28
17.Nazilli Belediyespor 33 4 25 4 -56 13
18.Giresunspor 33 1 26 6 -59 0
1.Sarıyer 33 24 2 7 57 79
2.Batman Petrolspor 33 25 6 2 38 77
3.Kastamonuspor 1966 33 18 3 12 27 66
4.Adana 1954 FK 33 18 7 8 30 62
5.Altınordu 33 15 7 11 19 56
6.Tuzlaspor 33 15 10 8 2 53
7.İskenderunspor 33 13 9 11 12 50
8.1461 Trabzon FK 33 13 13 7 7 46
9.Fethiyespor 33 11 12 10 -4 43
10.24 Erzincanspor 33 10 12 11 -5 41
11.Kırklarelispor 33 10 13 10 1 40
12.İnegölspor 33 10 12 11 -7 38
13.Ankaraspor 33 9 15 9 0 36
14.Kepez Belediyespor 33 9 16 8 -9 35
15.Isparta 32 Spor 33 7 14 12 -14 33
16.Altay 33 9 20 4 -34 28
17.Karaköprü Belediyespor 33 6 19 8 -17 26
18.Afjet Afyonspor 33 0 32 1 -103 -5
1.Serik Belediyespor 33 21 4 8 44 71
2.68 Aksaray Belediyespor 33 21 5 7 32 70
3.Elazığspor 33 21 6 6 37 69
4.Menemen Belediyespor 33 18 8 7 24 61
5.Vanspor FK 33 17 8 8 23 59
6.Beyoğlu Yeni Çarşı 33 16 9 8 20 56
7.Karacabey Belediyespor 33 16 10 7 11 55
8.Erbaaspor 33 14 14 5 -4 47
9.Bucaspor 1928 33 14 13 6 -6 45
10.Karaman FK 33 10 9 14 7 44
11.Ankara Demirspor 33 10 9 14 6 44
12.Arnavutköy Belediyespor 33 10 12 11 -8 41
13.Somaspor 33 11 16 6 -1 39
14.Yeni Mersin İdmanyurdu 33 8 18 7 -19 31
15.Diyarbekirspor 33 7 16 10 -19 31
16.Belediye Derincespor 33 6 17 10 -32 28
17.Nazilli Belediyespor 33 4 25 4 -56 13
18.Giresunspor 33 1 26 6 -59 0

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.