AFAD, Türkiye genelinde yaptığı son açıklamada, toplamda 485 diri fay segmenti tespit ettiğini duyurdu. Bu veriler, Türkiye Deprem Tehlike Haritası’nda yer ivmesi esasına dayalı olarak gösteriliyor. Harita, Türkiye’nin deprem tehlikesini net bir şekilde ortaya koyarak, uzmanlar tarafından hazırlanan kapsamlı bir çalışma sonucunda yayımlandı.
Yeni Deprem Haritası ve Aksaray'ın Durumu
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, bu haritanın 2019 yılında yürürlüğe girdiğini belirtti ve Türkiye Diri Fay Haritası’nın haritanın temel dayanağını oluşturduğunu ifade etti. Ancak, önemli bir gelişme olarak Aksaray, bu haritada risksiz bölge olarak gösterildi. Bu, Aksaray’ın deprem tehlikesinin düşük olduğunu ve bölgede büyük bir sarsıntı riskinin bulunmadığını ortaya koyuyor.
Tehlike ve Risk Arasındaki Fark
Deprem Daire Başkanı Aykut Akgün, haritanın halk arasında genellikle "risk haritası" olarak algılandığını ancak aslında deprem tehlikesi haritası olduğunu belirtti. Yer ivmesinin, depremin yer yüzeyinde oluşturabileceği sarsıntının büyüklüğünü gösterdiğini söyleyen Akgün, haritanın bu parametreye dayalı olarak oluşturulduğunu vurguladı.
Akgün ayrıca, önceki yıllarda kullanılan eski haritada, deprem tehlikesinin 1'den 5'e kadar derecelendirilen bölgelerle gösterildiğini ancak yeni haritada bu sistemin terk edildiğini belirtti. Artık, noktasal bazda her yerin deprem tehlikesi daha hassas şekilde ölçülüyor ve en büyük yer ivmesi değerleri ile gösteriliyor.
Vatandaşlar e-Devlet Üzerinden Ulaşabiliyor
Haritaya kolayca erişebilmek isteyen vatandaşlar, Türkiye Deprem Tehlike Haritası’nı e-Devlet sistemi üzerinden görüntüleyebilecek. Bu sayede her birey, yaşadığı bölgenin deprem tehlikesi hakkında detaylı bilgiye ulaşabilecek.