Aksaray’ın Gastronomi Kültürü Dünyaya Tanıtılacak

18 Yıllık Bir Hayalin Gerçekleşecek

Aksaray Gastronomi ve Aşçılar Derneği'nin lansman programı, Aksaray Üniversitesi (ASÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Konferans Salonu'nda büyük bir katılımla gerçekleştirildi. Etkinlikte, Aksaray’ın mutfak kültürünün ve aşçılık geleneğinin dünya çapında tanıtılacağı vurgulandı.

Tanıtım programına, ASÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aysu Altaş, Türkiye Gastronomi Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Yılmaz Seçim, Uluırmak Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Dilek Boran, ASÜ Turizm Fakültesi öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Programda konuşan ASÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aysu Altaş, Aksaray Gastronomi ve Aşçılar Derneği'nin kurulmasının, 18 yıllık bir hayalin gerçeğe dönüştüğünü belirtti. Prof. Dr. Altaş, “Aksaray ilinin turizm master planı kapsamında ASÜ Turizm Fakültesi olarak büyük bir sorumluluk üstlendik. Aksaray gastronomisi hak ettiği yere ulaşacak. Şimdiye kadar bu alandaki tüm paydaşları bir araya getirecek bir dernek kurmak en büyük hedeflerimizden biriydi, ve bunu başardık. Şehrimizin yemek kitabını yazacak, unutulmaya yüz tutmuş yöresel lezzetleri gün yüzüne çıkaracağız” dedi.

Gastronomi, Kültürel Kimliğin Aynasıdır

Aksaray Gastronomi ve Aşçılar Derneği Kurucu Başkanı Erol Akyüz ise, Aksaray’ın tarihsel derinliğini ve medeniyetler mirasını mutfağıyla da tanıtacaklarını ifade etti. Akyüz, “Gastronomi sadece yemek değildir; bir şehrin ve kültürün aynasıdır. Aksaray mutfağını tanıtmak, kültürel kimliğimizi dünyaya duyurmak bizim için çok önemli. Derneğimiz, Aksaray’ın zengin mutfak kültürünü gün yüzüne çıkarmak ve şehri gastronomi alanında tanıtmak için projeler geliştirecek” diye konuştu.

Gastronomi Kültürü Gelecek Nesillere Aktarılacak

Türkiye Gastronomi Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Yılmaz Seçim ise, Aksaray’ın zengin mutfak kültürünün gelecek nesillere aktarılmasının önemini vurguladı. Seçim, “Gastronomi sadece yemek değil, bir halkın yaşam tarzını, geleneklerini ve kültürünü anlamak için de önemlidir. Aksaray’ın mutfak kültürünü tanıtmak için birlikte çalışmamız gerekiyor. Dernek olarak, bu kültürün gelecek nesillere aktarılması adına büyük sorumluluk taşıyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından, Doç. Dr. Yılmaz Seçim’e, Aksaray Mutfak Kültürü ve Yöresel Yemekleri adlı kitap hediye edildi. Etkinlik, katılımcıların aile fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

Bu etkinlik, Aksaray’ın gastronomi kültürünün sadece Türkiye’de değil, dünya çapında tanıtılmasına önemli bir adım atıldığını gösteriyor. Hem yerel hem de ulusal düzeydeki katkılarla, Aksaray’ın mutfak değerleri geleceğe taşınacak ve dünya çapında bir marka haline gelecektir.



AKSARAY HABER 13.05.2025 02:04:00 0

Konya’da altyapıya güçlü adım

Bursa Büyükşehir’den Mobilfest ile bilim dolu gece

Konya Selçuklu'ya kazandırılacak lisede sona yaklaşıldı

1’i Çocuk 4 Kişi Askeri Helikopterle Kurtarıldı

Çayırova Bilim Parkı’nda hummalı çalışma

Paşa’nın Aslanı Kırkpınar’a hazır

Dr. Şaban Acarbay’ın ismi yüzme havuzunda yaşayacak

KTO Karatay Üniversitesi’nde yapay zeka söyleşisi

İzmir'de gençler Efes Mimas Yolu’nda doğayla buluştu

8 spor federasyonunun ana statüsü Resmi Gazete'de yayımlandı

Yurtta kuvvetli yağış ve rüzgar alarmı!

Kayseri zabıtası kesintisiz görevde

SANAYİ ESNAFI BÜYÜK GÜN İÇİN GERİ SAYIYOR

Aksarayspor'da Kritik Bekleyiş: Yarın Son Gün gözler Evren Başkana Çevrildi

ASÜ’de mezuniyet törenleri Güzelyurt MYO ile sona erdi


ANKET

AKSARAY BELEDİYESİNİN HİZMETLERİNİ BEĞENİYORMUSUNUZ ?


EVET
% 60
HAYIR
% 33,39
KARARSIZ
% 6,6
Haberi Sesli Oku

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.