Pazar
25.1 °
Pazartesi
22.8 °
Salı
13.3 °
Türkiye’de sofralarımızdan eksik etmediğimiz beyaz ekmeğin tarihi, aslında sağlıklı beslenme alışkanlıklarımızın sona erdiği bir dönemin başlangıcına işaret ediyor. 1948 yılına kadar halkın fırından satın aldığı ekmekler esmer, yani tam buğdaydan yapılırken, ekşi maya ile evlerde doğal olarak mayalanıyordu. Sofrada doymak mümkündü.
Ancak Amerika Birleşik Devletleri’nin geliştirdiği ve “cüce buğday” olarak bilinen, genetiği değiştirilmiş 48 kromozomlu bu yeni türle birlikte, Türkiye dahil pek çok ülkenin kaderi değişti. Bu yeni buğdayın üretim verimi yüksek, ancak besin değeri düşüktü. 1950’li yıllardan itibaren Marshall Yardımı bahanesiyle Türkiye'ye sokulan bu “buğdayımsı” ürün, kısa sürede geleneksel Siyez ve Kavılca gibi ata tohumlarını unutturdu.
Beyaz un ve beyaz ekmek, medyada bir refah göstergesi olarak sunulurken; halk, sürekli acıkan ve daha fazla ekmek tüketen bir tüketim döngüsüne sürüklendi. Neticede Türkiye, dünya ortalamasının beş katı kadar ekmek tüketen ve aynı zamanda çöpe en fazla ekmek atan ülke konumuna geldi.
Uzmanlara göre, genetiği değiştirilmiş buğdayla birlikte; çölyak, gluten hassasiyeti, diyabet, romatizma, dikkat eksikliği, alerji ve Alzheimer gibi hastalıkların oranı katlanarak arttı. Halk sağlığı ilaçlara bağımlı hale gelirken, beslenme alışkanlıklarımız da sanayinin insafına terk edildi.
Bugün artık, sağlıklı yaşam için tekrar Siyez, Kavılca gibi ata tohumu ürünlere ve geleneksel tarıma dönüş zorunluluğu konuşuluyor. GDO’suz, kimyasal katkısız, yerli üretim gıdalar hem halk sağlığı için hem de ülke ekonomisi için kaçınılmaz bir ihtiyaç haline geldi.
Tüketicilerin artık bilinçli olması gerektiğini vurgulayan uzmanlar; beyaz un, nişasta bazlı şeker (NBŞ), endüstriyel içecekler ve katkı maddeleriyle dolu abur cuburlardan uzak durulması çağrısı yapıyor. Tarım politikalarının ise GDO'suz üretim yapan çiftçileri desteklemeye yönelmesi gerektiği vurgulanıyor.
#AtaTohumu
#GDOyaHayır
#SiyezBuğdayı
#BeyazEkmekZehirdir
#GlutenHassasiyeti
#OrganikBeslenme
#GelenekselTarım
#SağlıklıYaşam
#Ekmekİsrafı
#TarımsalBağımsızlık
İYİ Parti Aksaray İl Başkanı Sercan Belgemen’den Engelliler Haftası Mesajı
İYİ Parti İl Başkanı Belgemen’den Anneler Günü Mesajı: “Anne, Bir Çocuğun Kalbindeki İlk Sevgidir”
Beyaz ekmeğin yükselişi, Anadolu’nun binlerce yıllık buğday mirasını nasıl yok etti? 1950’lerden bugüne genetiği değiştirilmiş buğdaylar ve katkı maddeleriyle dolu sofralar, Türkiye’yi obezite ve otoimmün hastalıklarla baş başa bı
AK Parti Aksaray Kadın Kolları Başkanlığı, Anneler Günü’nü özel bir etkinlikle kutladı. AK Parti İl Kadın Kolları Sosyal Politikalar Başkanlığı tarafından organize edilen program, Piramit Cafe’de yoğun katılımla gerçekleştirildi.
Aksaray
11.05.2025
9390,51%1,20
38,74% 0,39
43,40% 0,27
4146,90% 1,06
6711,63% -0,27
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.