Pazartesi
18.2 °
Salı
19 °
Çarşamba
18.7 °
Türkiye’de sofralarımızdan eksik etmediğimiz beyaz ekmeğin tarihi, aslında sağlıklı beslenme alışkanlıklarımızın sona erdiği bir dönemin başlangıcına işaret ediyor. 1948 yılına kadar halkın fırından satın aldığı ekmekler esmer, yani tam buğdaydan yapılırken, ekşi maya ile evlerde doğal olarak mayalanıyordu. Sofrada doymak mümkündü.
Ancak Amerika Birleşik Devletleri’nin geliştirdiği ve “cüce buğday” olarak bilinen, genetiği değiştirilmiş 48 kromozomlu bu yeni türle birlikte, Türkiye dahil pek çok ülkenin kaderi değişti. Bu yeni buğdayın üretim verimi yüksek, ancak besin değeri düşüktü. 1950’li yıllardan itibaren Marshall Yardımı bahanesiyle Türkiye'ye sokulan bu “buğdayımsı” ürün, kısa sürede geleneksel Siyez ve Kavılca gibi ata tohumlarını unutturdu.
Beyaz un ve beyaz ekmek, medyada bir refah göstergesi olarak sunulurken; halk, sürekli acıkan ve daha fazla ekmek tüketen bir tüketim döngüsüne sürüklendi. Neticede Türkiye, dünya ortalamasının beş katı kadar ekmek tüketen ve aynı zamanda çöpe en fazla ekmek atan ülke konumuna geldi.
Uzmanlara göre, genetiği değiştirilmiş buğdayla birlikte; çölyak, gluten hassasiyeti, diyabet, romatizma, dikkat eksikliği, alerji ve Alzheimer gibi hastalıkların oranı katlanarak arttı. Halk sağlığı ilaçlara bağımlı hale gelirken, beslenme alışkanlıklarımız da sanayinin insafına terk edildi.
Bugün artık, sağlıklı yaşam için tekrar Siyez, Kavılca gibi ata tohumu ürünlere ve geleneksel tarıma dönüş zorunluluğu konuşuluyor. GDO’suz, kimyasal katkısız, yerli üretim gıdalar hem halk sağlığı için hem de ülke ekonomisi için kaçınılmaz bir ihtiyaç haline geldi.
Tüketicilerin artık bilinçli olması gerektiğini vurgulayan uzmanlar; beyaz un, nişasta bazlı şeker (NBŞ), endüstriyel içecekler ve katkı maddeleriyle dolu abur cuburlardan uzak durulması çağrısı yapıyor. Tarım politikalarının ise GDO'suz üretim yapan çiftçileri desteklemeye yönelmesi gerektiği vurgulanıyor.
#AtaTohumu
#GDOyaHayır
#SiyezBuğdayı
#BeyazEkmekZehirdir
#GlutenHassasiyeti
#OrganikBeslenme
#GelenekselTarım
#SağlıklıYaşam
#Ekmekİsrafı
#TarımsalBağımsızlık
Zonguldak
29.09.2025
11151,20%-1,99
41,53% 0,20
48,63% 0,36
5028,37% 0,57
8280,99% 0,98
Alkollü sürücünün direksiyon başına geçmesinin sonuçlarını bir kez daha gözler önüne serdi
Aksaray’da akşam saatlerinde Atatürk Bulvarı Efor Kavşağı’nda meydana gelen trafik kazası, şehir merkezinde kısa süreli paniğe neden oldu
Aksaray’da iki genç arasında henüz belirlenemeyen bir sebeple çıkan tartışma kısa sürede bıçaklı kavgaya dönüştü. Yaşanan olayda iki genç yaralanarak hastaneye kaldırıldı.
Valimiz Kumbuzoğlu, Kadın Hastalıkları Uzmanlarıyla Normal Doğum Üzerine Söyleşide Bulundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.