CHP'li Sarıbal: İthalat politikaları üreticiyi iflasa sürükledi

CHP'li Sarıbal: İthalat politikaları üreticiyi iflasa sürükledi

CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal hayvansal üretimde yaşanan sorunlarla ilgili yaptığı açıklamada iktidarın ithalat politikalarıyla üreticiyi iflasa sürükleyerek Türkiye’yi süt ve et krizine mahkum ettiğini vurguladı.

ANKARA (İGFA) - CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal hayvansal üretimde yaşanan sorunlarla ilgili açıklama yaptı.

İktidarın ithalat politikalarıyla üreticiyi iflasa sürükleyerek Türkiye’yi süt ve et krizine mahkum ettiğini vurgulayan Milletvekili Sarıbal, “Hayvancılık tekelleşti, küçük üretici yok edildi. Süt üreticileri anaç hayvanlarını kesime gönderdi, özellikle son iki yılda 1 milyondan fazla anaç hayvan kesildi. Türkiye’nin hayvan varlığı 2 yılda 4,4 milyon baş azaldı" dedi.

Gelinen durumda üretici satamadığını ifade eden Milletvekili Sarıbal, "Tüketici pahalılıktan et ve süt alamıyor. İktidarın ithalat politikası hayvancılığı içinden çıkılamaz bir girdaba hapsetti” dedi.

Küçük ve orta ölçekli hayvancılık işletmelerinin bitme noktasına getirildiğini vurgulayan Milletvekili Sarıbal, yem, enerji, ilaç, nakliye gibi maliyetlerinin sürekli arttığını, bu durumun hem üreticiye hem de tüketiciye olumsuz yansıdığını dile getirdi.

Hayvan yetiştiriciliğinde büyük şirketlerin piyasanın büyük bir kısmını kontrol ettiğine dikkati çeken Sarıbal, hayvancılık sektöründe üretim maliyetlerinin yaklaşık yüzde 70’inin yem girdilerinden oluştuğunu söyledi.

“Doğalçayır ve meraların azalması, ülke hayvancılığı açısından ciddi bir sorun oluşturmaktadır" diyen Milletvekili Sarıbal, "Meraların günümüzde ciddi bir azalma göstermesi, tarım politikalarında yanlış planlamaların ve bilinçsiz arazi kullanımının bir sonucudur. Mera ağırlıklı besleme olmadan, yem bitkisi üretimi ve fabrika yemine bağımlı bir sistemin uzun vadede sürdürülebilirliği zor. Nüfus artışı, köyden kente göç ve gelişen ekonomik koşullar hayvansal gıdaya olan talebi artırmakta; bu durum karma yem üretimine de yansımaktadır. Ancak karma yem üretiminde kullanılan yağlı tohum ve küspeleri ile bazı tahıllar ve yan ürünleri gibi ham maddelerin ithal edilmesi zorunludur. 2023 yılında üretilen yaklaşık 28 milyon tonluk karma yemin yaklaşık yüzde 45’i zorunlu olarak ithalat yoluyla tedarik edilmiştir” diye konuştu.



Haber Kaynak : igfa
İGF 28.01.2025 17:08:59 0

Edirne'de yurt denetimi raporu alarm veriyor!

Fahrettin Altun'dan Özgür Özel'e sert yanıt!

MASKİ Saruhanlı’daki çiftçilerle bir araya geldi

TEKNOFEST ziyaretçilerini Kuzey Kıbrıs’ta ağırlıyor

KONBELTAŞ Türkiye’nin ilk TSE onaylı etliekmek üretim belgesini aldı

Çalışma Bakanlığı'ndan '1 Mayıs'a özel klip!

“Üreten insan her zaman kıymetli”

 Vatandaş sordu, Başkan Pekyatırmacı cevapladı

ASKON Konya, gündemine Amerika pazarını aldı

Konya Meram’ın mahallelerinde hizmet seferberliği sürüyor

Konya'da 6. Akıl ve Zeka Oyunları yarışması büyük heyecana sahne oldu

2025 Kurban Hizmetleri Tebliği yayımlandı

MEM Sahne’de Karadeniz esintisi

TÜGİAD Bursa'da ekonomiye stratejik bakış

Konya'da KOMEK ile muhasebe öğreniyorlar

Vista Prime, konut, ofis ve ticari faaliyetleri kamusal bir düzlemde bir araya getirir.


ANKET

AKSARAY BELEDİYESİNİN HİZMETLERİNİ BEĞENİYORMUSUNUZ ?


EVET
% 59,9
HAYIR
% 33,76
KARARSIZ
% 6,32
Haberi Sesli Oku

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.