Gıda kaybına karşı neler yapılabilir? Adım adım israfla mücadele...

Gıda kaybına karşı neler yapılabilir? Adım adım israfla mücadele...

Her yıl 931 milyon ton gıda israf ediliyor ve bu israfın 570 milyon tonu hane halkında gerçekleşiyor. Bizler gıdaları çöpe atarken, dünya genelinde 800 milyondan fazla insan da her gün kronik açlık çekiyor.

ANKARA (İGFA) - Gıda kaybını azaltmak üzere daha iyi gıda hasat mekanizmaları ve uygulamaları geliştirmek en büyük ihtiyaçların başında geliyor.

Tarihten bu yana en yaygın uygulamalardan biri olan tarlada kalan gıdaların toplanması ve yerel gıda bankalarına, barınaklara bağışlamak üzere gerçekleştirilen hasat etkinlikleri bu açıdan daha da önem kazanıyor.

Her yıl 931 milyon ton gıda israf ediliyor ve bunun 570 milyon tonu hane halkında gerçekleşiyor. Dolayısıyla bireysel olarak yapılabilecek çok şey var.

Her şeyden önce buzdolabınızda eksik olan ürünlere bakmadan alışverişe çıkmamak en basit yöntemlerden biri. Böylece neye ihtiyacınız olduğunu tam olarak belirlemeden yeni bir ürün almayacaksınız. Çünkü aksi halde çoğu zaman buzdolabında bozulmuş ürünlerle karşılaşmanız mümkün oluyor.  Bu nedenle mutlaka alışveriş öncesi ihtiyaçlarınızı kontrol ederek satın alım yapın.

Buzdolabında ve kuru gıda dolabındaki yiyecekleri düzenli olarak kontrol edin ve son kullanma tarihleri yaklaşan gıdaları israfı önlemek adına mutlaka tüketin. Gıda tüketiminde son alınanın daha sonra tüketilmesine, daha önce aldığınız ürünleri ise öncelikli tüketmeye dikkat ederek israfın önünü kesebilirsiniz.

Yemekleri küçük porsiyonlarda servis edin, yeterli değilse tükettikten sonra biraz daha ekleyebilirsiniz. Böylece tabağa fazla alınan yiyeceğin israfını önlemiş olursunuz. Ertesi günün öğle yemeğinde, bir gün önce tüketemediğiniz yiyecekleri değerlendirin.

Pişirdiğiniz yemekler fazla ise daha sonra tüketmek üzere dondurun.

Yiyeceklerinizi sokaklardaki dostlarımız olan hayvanlar ile de paylaşabilirsiniz.

Kimi gıdalar buzdolabında, kimi de dışarıda saklanmalı. Aldığınız gıdaları saklamak için en doğru yöntemleri araştırın ve bunları uygulayın. Bu şekilde aldığınız gıdaları daha uzun süre kullanabilecek ve israfın önüne geçmiş olacaksınız.

Dünyada, gezegendeki herkesi beslemeye yetecek kadar gıda üretiliyor. Buna rağmen Dünya çapında 829 milyon kadar insan her gece aç yatıyor. Küçük çiftçiler, çobanlar ve balıkçılar küresel gıda arzının yaklaşık yüzde 70'ini karşılamalarına rağmen gıda güvencesizliğine karşı özellikle de onlar savunmasızlar. Çatışma, açlığın bir nedeni ve sonucu.

Öyle ki, 2020'de 23 ülkede 99,1 milyon insan için açlığın başlıca nedeni çatışmalar oldu. Dünya çapında beş yaşın altındaki tahmini 14 milyon çocuk, israfın bir sonucu olarak şiddetli akut yetersiz beslenmeden muzdarip. Yetersiz beslenen çocukların sadece yüzde 25'i hayat kurtaran tedaviye erişebiliyor. Bu nedenle gıdanızı israf etmeyin, paylaşın.

Açlıkla mücadele etmek zorunda kalan son bir kişi bile kalmayana dek birlikte mücadele etmeye devam etmek zorundayız.



Haber Kaynak : igfa
SPOR 16.10.2022 10:25:30 0

Aranan suçlular Türkiye'de! Yurtdışında yakalanıp Türkiye'ye getirildiler

“VATANDAŞ SORUYOR, BAŞKAN CEVAPLIYOR” PROGRAMI BAHÇESARAY VE KIRIMLI MAHALLELERİNDE DEVAM ETTİ

İsabey-Meryemana etabını Harold Lopez kazandı

Türk hava sahasında rekor! Tüm zamanların transit uçuş rekoru kırıldı

Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel alacak

Genç hatipler hutbe okuyarak yarıştı

Erdoğan: Küresel enerjinin güvenli limanıyız... Akkuyu'dan ilk elektrik yıl sonunda

Bakan Bolat, Dış Ticaret Verileri'ni Diyarbakır'dan açıkladı... Dış ticaret açığı 12 milyar dolar!

Konya Karataylı sporculardan altın madalya yağmuru

Bakan Yerlikaya’dan polise saldırıya sert tepki! Otobüsü polisin üzerine süren CHP şoförüne suç duyurusu

Sakaryalı teakwondocular Milli Takım seçmelerine katılacak

HPV aşısı ve diyabet sensörü projeleri ödül getirdi

Turist ve turizm geliri hedefleriyle paralel ilerliyor

CHP'li Özcan'dan Muğla'da taşınmaz satışlarına sert tepki!

Gülsin Onay, Mayıs'ta 5 şehirde sahne alacak

Vista Prime, konut, ofis ve ticari faaliyetleri kamusal bir düzlemde bir araya getirir.


ANKET

AKSARAY BELEDİYESİNİN HİZMETLERİNİ BEĞENİYORMUSUNUZ ?


EVET
% 59,89
HAYIR
% 33,72
KARARSIZ
% 6,38
Haberi Sesli Oku

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.