Perşembe

24.1 °

Cuma

25.5 °

Cumartesi

28.3 °

İMO Bursa depremi konuştu

İMO Bursa depremi konuştu

Haberi Sesli Oku

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 23’üncü yıl dönümünde Bursa’da Deprem Gerçeği Paneli düzenledi.

BURSA (İGFA) - İMO Bursa Şubesi tarafından 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 23’üncü yıl dönümünü anmak ve deprem gerçeğini hatırlatmak için bir dizi etkinlik düzenlendi. Şube Konferans Salonunda gerçekleştirilen “Bursa’da Deprem Gerçeği Paneli”nde akademik bakış açısı ile kentin depreme ne kadar hazır olduğu ele alındı. Panele, İMO Bursa Şube Başkanı Ülkü Küçükkayalar, Yönetim Kurulu Üyeleri ve davetliler katıldı.

Bursa Uludağ Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Livaoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde Bursa Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eyübhan Avcı, Eskişehir Teknik Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Dr. Öğretim Üyesi Muammer Tün, geoteknik ve jeofizik bilimleri açısından Bursa’nın depremselliğini değerlendirdiler.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren İMO Bursa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Ülkü Küçükkayalar, Marmara Depremi’nin yıl dönümünde, akademik bakış açısıyla kentin durumunu gözler önüne sermenin değerli olduğunu belirterek, panelden çıkacak sonuçların ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının faydalanabilecekleri şekilde hazırlanıp sunulacağını söyledi.

TÜN: BURSA’DA TAŞ TAŞ ÜSTÜNDE BIRAKMAYAN FAY HATTI YERİNDE

Ardından ilk sunumu gerçekleştiren Eskişehir Teknik Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Muammer Tün, Bursa’nın tektonik ve jeofizik açıdan ne durumda olduğunu, AFAD ile birlikte yürütülen çalışmalarını anlattı. Bursa ve çevresinde diri fay hatları ile ilgili araştırmalar yürüttüklerini kaydeden Tün, Bursa’daki en büyük sismik tehlike Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun en güney kolu, Bursa 1855 yılında yaşanan deprem Hasanağa’dan başlayan ve Kestel’e uzanan noktada taş taş üstünde kalmamış. Ağır yıkımlar olmuş. Bu hasarı meydana getiren fay MTA Diri Fay Haritasında yok. Bunun ile araştırmalar geçmişten günümüze yapılmış. Biz de bu bulgulardan yola çıkarak çalışmalar yaptık. 2020 yılında Ankara Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Eskişehir Üniversitesi işbirliğinde AFAD ve Yerel Yönetimlerin katkılarıyla saha çalışmaları yaptık. Bu fay hattının yerinde olduğunu tespit ettik” dedi.

TÜN: RİSK YÖNETİMİ AŞAMASINDA ÖLÜ TOPRAĞI SERİLMİŞ BİR COĞRAFYA GİBİYİZ

Bu fay hattının belirlenip yapıların buna göre tasarlanmasının önemli olduğunu vurgulayan Dr. Öğretim Üyesi Tün, “Risk yönetimi aşamasında harcadığımız emek, kaynak, kriz anındaki harcayacağımız 7 birimlik kaynağın içinden 1 birim ediyor. Ama risk yönetimi aşamasında ölü toprağı serilmiş bir coğrafya gibiyiz. Biz o bir birimi istiyoruz bunun için kaybedecek bir saniyemiz yok. Krizde 7 birimin karşılamayacağı can kayıpları yaşayabiliriz. Örneğin tespit edilen fay hattı Acemlerdeki köprünün altından geçiyor. Köprüler bir afet anında can damarı özelliği yaşıyor ulaşım için kritik. O köprü ayakta kalmazsa Bursa’nın can damarlarından birisi kesilecek. Bursa’da deprem tehlikesi var mı? Bazı araştırmacılara göre 2 bin yıl deprem olmayacak, Bazı araştırmacılara göre her an 7 büyüklüğünde deprem olabilir. Bursa bir havza bu nedenle çevresindeki fay hatlarının da ciddi bir yer tepkisi etkisi olacak. Biz neye göre risk yönetimi yapmalıyız bu gün 7 büyüklüğünde deprem olacakmış gibi risk yönetimi yapmalıyız” diye konuştu.

Deprem tehlikesi yüksek illerde verilerin bir an önce hazırlanması gerektiğini ifade eden Tün, dirençli binalar ve dirençli yapılar için hep birlikte çalışmaya davet etti.

AVCI: ZEMİN İLE İLGİLİ DEĞERLENDİRMELER ES GEÇİLİYOR

Bursa Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eyübhan Avcı, Bursa’nın zemin yapısı ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Kentin detaylı bir zemin haritasını oluşturmak için çalışmalar başlattıklarını anlatan Avcı, kentsel dönüşüm ve yeni yapılar için yol haritası olabilecek çalışmalar yürüttüklerini kaydetti. Bursa’da deprem durumunda sıkıntılı olan zemin özellikleri olduğunu dile getiren Avcı, kentin sıvılaşabilir ve yumuşak kil zeminine sahip olduğunu vurguladı.

Doç. Dr. Eyübhan Avcı, eğimli arazilerde ve düz yüzeylerde sıvılaşabilecek bir zemine sahip Bursa’nın özellikle eski yapılarında, 99 öncesi yapılarında zemin iyileştirmeleri yapılmadığı için risk olduğunu belirterek, “Eski yapılarımızın durumu nedir? Bununla ilgili çok büyük belirsizlik var. Zeminle ilgili değerlendirmeler es geçiliyor. Yapı sıvılaşabilir bir zonun üzerine oturduysa ne yapılacak? Üst yapının da performansı kötüyse deprem anında kaçınılmaz bir hasar oluşturacaktır” dedi.

AVCI: SADECE ÜST YAPININ DEĞİL ZEMİNİNDE İYİ TASARLANMASI GEREKLİ

1964’te Japonya Niigata’da meydana gelen depremden örnekler veren Doç. Dr. Avcı, sıvılaşmanın yaşandığı zeminlerde üst yapılarında iyi durumda olmadığı düşünüldüğünde hasar ve kayıpların artacağına dikkat çekti. Bursa’nın sıvılaşabilecek bir zemine ve güvensiz üst yapılara sahip olduğunu hatırlattı. Avcı, üst yapıların tasarımı için günümüzde belirli bir yol alındığını ifade ederek şunları söyledi:

“Sadece üst yapının değil zemininde iyi tasarlanması gerekli. Bursa eğimli araziler üzerine kurulu ve çok sayıda istinat duvarı var. Uygulamalar doğru yapılmazsa bir deprem anında yıkılması söz konusu. Yamaç molozunun üzerine yapılmış yapılarımız var. Deprem anında sıvılaşma ile birlikte heyelanlar artabilir. Bu nedenle detaylı zemin haritasının çıkartılması gerekli, üst yapının iyi tasarlanması yeterli değil zemine de hakim olmanız gerekli. Bursa’nın zemin haritasının oluşturulması için çalışmalar başlattık. Ankara Yolu’nun üst kısmında kalan Hürriyet Mahallesi’nden Gürsu’ya kadar Osmangazi - Yıldırım Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları ile zemin haritalarını oluşturmaya başladık. Yeni yönetmelik ile yeni yapılarda iyileştirmeler yapılıyor ama kaçak yapılarda zemin ile ilgili problem olursa ne olur bunu görmek istedik. Çalışma sonunda bunu kentin geneline yaymak istiyoruz. Haritayı çıkarttıktan sonra geliştirdiğimiz bor temelli bir malzeme ile zemin iyileştirmeyi sağlamak istiyoruz. Bu malzeme zemin içindeki boşluklara yerleşiyor zemini katı bir kütle haline getirip sıvılaşmayı önlüyor. Maliyet iyileştirme için önemli bu nedenle ekonomik bir çözüm üretmeye çalıştık ayrıca çevre dostu doğal madenlerden elde edildiği için yer altı suyuna karıştığında tehlike oluşturmayacak.”

LİVAOĞLU: BURSA DEPREMDEN KORKMALI

Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Livaoğlu, araştırmaları süren Bursa’daki fay hattı ile ilgili değerlendirmede bulunarak, “Bir fayın fay sayılabilmesi için MTA’nın haritasına girmesi gerekli Muammer Tün hocamızın araştırdığı fay hattı MTA’nın haritasında olması gerekli. Bu araştırma yapılarımızın tasarımı için önemli mevcut risklerin içine bir risk daha konulmuş olacak. Marmara’da oluşan faylanma nedeniyle de Bursa tehlike altında, hep İstanbul’u konuşuyoruz ama Bursa daha büyük tehlike altında. Bursa depremden korkmalı” diye konuştu.

LİVAOĞLU: DEPREME HAZIRLIK KONUSUNDA SORUN UYGULAMADA

‘Riski oluşturan şeyler insanların yaptıkları ürünler, depremin neden olduğunu biliyoruz ama insan unsurunun devreye girmesiyle depremde kayıplar yaşıyoruz’ diyen Prof. Dr. Livaoğlu şöyle devam etti:

Biz önlem almadığımız için ekonomik kayıplar yaşıyoruz. Tehlike var olduğunu depremden sonra görüyoruz. Depremden önce görmediğimiz için bu tehlikeleri fark edemiyoruz. Fay sistemleri üzerindeki depremleri, neler yaşandığını görüyoruz mühendislik açısından ne yaptık? derseniz. Belge üzerinde güzel şeyler yaptık. 1945 yılından 2018 yılına kadar deprem haritalarına baktığımızda büyük farklılık yok. Araştırmalar yapıldıkça tehlike haritaları geliştirildi. Ana tehlikeleri biliyoruz ama bizim problemimiz uygulamada. 1972 yönetmeliğine göre yapılmış bir yapının 99 depremini ayakta atlatması mümkün. Bizim hatamız uygulamada. Yapının yönetmeliğe uygun yapılıp yapılmadığında. Yazılı metinde sorunumuz yok, uygulamada ve uygulamaların denetlenmesinde sorunlar var. Türkiye’de insanların en yoğun yaşadığı bölgelerde yaşıyoruz. Peki Bursa’da durum ne? Bir öğrencimiz tez aşamasında 2018 yılında Kentsel dönüşüme başvurmuş 2 bin 244 yapının içinden rastgele seçilmiş 500 adet yapı üzerindeki istatistikleri araştırdı.  Osmangazi- Yıldırım- Nilüfer’den rastgele seçilen yapılardan 303’ü Nilüfer’deydi. Seçilen yapıların yüzde 55’inin ruhsatı var, yüzde 35’i kaçak, yüzde 10’u projeye uygun yapılmış. Yapım yılına göre baktığımızda yapıların en yoğun tekabül ettiği yıllar 94 ile 98 arası aslında nispeten yeni yapılar. Kat yükseklikleri çoğunun 5 katlı. Zemin etüt raporları ile dosyadaki yapıların beyan edilmiş zemin sınıflarına ne kadar uyduğuna baktık. Çoğu uygun değil. Projelerin beton basınçlarını ve donatı sınıflarını, oranlarını incelendiğinde yılların bize bir şey öğretmediğini görüyoruz.”

Livaoğlu, durum değerlendirmesinin ardından 2018 yılında çıkan Deprem Yönetmeliği ile gelen yenilikleri aktardı.

Panel, İMO Bursa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Ülkü Küçükkayalar’ın akademisyenlere teşekkür plaketlerini sunmasıyla son buldu.



Haber Kaynak : igfa

AKSARAY BELEDİYESİ SIFIR ATIK MARKET YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR


AKSARAY HABER

HASTA YAKINI KONUK EVİ VE KÜLLİYESİ PROJESİNDE SON DOKUNUŞLAR YAPILIYOR


AKSARAY HABER

AKSARAY BELEDİYESİ YAZ SPOR OKULU İÇİN KAYITLAR BAŞLIYOR


AKSARAY HABER

ASÜ Tıp Fakültesi Türkiye’nin en iyileri arasında


AKSARAY HABER

Rektör Arıbaş, Abdülhamid Han Fen Lisesi öğrencileriyle buluştu


AKSARAY HABER

“Solingen’i Solingenliler Yönetsin” Sloganıyla Yola Çıktılar: ABI'den Yerel Siyasete Güçlü Çağrı


AKSARAY HABER

Samet Ceylan’dan Acı Haber


AKSARAY HABER

Aksaray Emniyeti'nden Önemli Operasyon:


AKSARAY HABER

Milletvekili Turan Yaldır’dan Şehit Gökhan Dal İçin Taziye Mesajı


AKSARAY HABER

Evren Dinçer “Milletimizin başı sağ olsun"


AKSARAY HABER

Van’da Askeri Araç Devrildi: Aksaraylı Sözleşmeli Er Gökhan Dal Şehit Oldu

Vali Kumbuzoğlu Milli Eğitim Akademisi'nde İncelemelerde Bulundu


AKSARAY HABER

Aksaray Tarımda Altın Çağını Yaşıyor:


AKSARAY HABER

Aksaray’dan Münih’e: Temiz Enerjiyle Güçlü Geleceğe Adım


AKSARAY HABER

Acıpınar sarımsağı tescil yolunda


AKSARAY HABER

Hindistan'dan Azad Keşmir'e Askeri Operasyon: 3 Ölü, 12 Yaralı


AKSARAY HABER

Aksaray'da Sosyal Belediyeciliğin Zirvesi: Hasta Yakını Konuk Evi ve Külliyesi’nde Cami İnşaatı Tamamlandı


AKSARAY HABER

Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, Düsseldorf'ta STK ve Eğitim Temsilcileriyle Buluşacak


AKSARAY HABER

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İç Anadolu Bölgesi Milletvekilleriyle İstişare Toplantısı Yaptı


AKSARAY HABER

AKSARAY BAROSU AKSARAYSPOR'A SAHİP ÇIKTI DAVA AÇTI


AKSARAY HABER

Aksaray Risksiz Bölge Olarak Gösteriliyor


AKSARAY HABER

Çocukları dijital dünyanın risklerinden koruyacağız


GÜNDEM

KTO Karatay Üniversitesi, Kariyer Fuarı’25’e ev sahipliği yapıyor


GÜNDEM

"Reflektör Tak, Görünür Ol” projesi ile çiftçilere 10 bin adet reflektör dağıtılacak


GÜNDEM

Türkiye, yenilenebilir enerjide dev adımlar atıyor


GÜNDEM

BTSO gıda sektör temsilcilerinden Londra’ya ihracat hamlesi


GÜNDEM

Türkiye mobilyada 6 dolar ortalama ihraç fiyatına ulaşacak


GÜNDEM

UEDAŞ, 2025’te 6,3 milyar TL’lik yatırım planlıyor


GÜNDEM

TBMM'de Sırrı Süreyya Önder için anma töreni


GÜNDEM

'Bulaşıkçılar' 1 Mayıs’ta Bursa’da sahnelendi... Kadın oyuncular işçi emeğini anlattı


GÜNDEM

Bursa’da 4 fuar birden kapılarını açıyor


GÜNDEM

Bursa Osmangazi Belediyesi’nden tarımsal üretim adımı


GÜNDEM

Prof. Dr. İrvan: Afet anlarında medyada ‘önleyici habercilik’ yapılmalı


GÜNDEM

Türk Prysmian Kablo, enerji ve dijital dönüşümde liderliği sürdürüyor


GÜNDEM

DEÜ ve Tez-Koop-İş arasında toplu iş sözleşmesi


GÜNDEM

DEÜ’de emekçilere toplu sözleşme müjdesi


GÜNDEM

2024’te Türkiye’de 6 bin 352 trafik kazası ölümlü... Ankara ölümlerde, İstanbul yaralanmalarda ilk sırada


GÜNDEM

Türkmen-Türk Eğitim Okulu için mutabakat zaptı onaylandı


GÜNDEM

Konya Yunak’ta 'Maarif Modeli' ziyaretleri sürüyor


GÜNDEM

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Politika Kurulları'ndan 2028 vizyonu bekliyor


GÜNDEM

Kayseri e-ticarette Türkiye'nin yükselen yıldızı


GÜNDEM

Aybüke Albere: Murat Boz sözünü tutmadı, Soner Sarıkabadayı kariyerimi engelledi!


GÜNDEM
Anahtar Kelimeler: imo bursa depremi konuştu
Anahtar Kelimeler: imo bursa depremi konuştu

Güney Ege ve Batı Akdeniz'e toz taşınımı uyarısı!

Güney Ege ve Batı Akdeniz'e toz taşınımı uyarısı!

AK Parti Aksaray Teşkilatından ASÜ Bahar Şenliklerine Ziyaret

AK Parti Aksaray Teşkilatından ASÜ Bahar Şenliklerine Ziyaret

AKSARAY BELEDİYESİ SIFIR ATIK MARKET YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR

BAŞKAN DİNÇER: “ÇEVRECİ VE SIFIR ATIK ODAKLI BİR BELEDİYEYİZ”

HASTA YAKINI KONUK EVİ VE KÜLLİYESİ PROJESİNDE SON DOKUNUŞLAR YAPILIYOR

HASTA YAKINI KONUK EVİ VE KÜLLİYESİ PROJESİNDE CAMİ İNŞAATI TAMAMLANDI, SON DOKUNUŞLAR YAPILIYOR

Aksaray

08.05.2025

  • İMSAK 03:56
  • GÜNEŞ 05:32
  • ÖĞLE 12:45
  • İKİNDİ 16:35
  • AKŞAM 19:48
  • YATSI 21:18
  • BIST 100

    9074,62%-0,66
  • DOLAR

    38,64% 0,05
  • EURO

    43,70% -0,56
  • GRAM ALTIN

    4188,86% -1,78
  • Ç. ALTIN

    6818,76% 0,06

@ Bizi Takip Edin

2. Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Sarıyer 34 25 2 7 58 82
2.Batman Petrolspor 34 26 6 2 40 80
3.Kastamonuspor 1966 34 19 3 12 28 69
4.Adana 1954 FK 34 19 7 8 32 65
5.Altınordu 34 16 7 11 22 59
6.Tuzlaspor 34 15 11 8 1 53
7.İskenderunspor 34 13 10 11 11 50
8.1461 Trabzon FK 34 13 13 8 7 47
9.Fethiyespor 34 11 13 10 -8 43
10.24 Erzincanspor 34 10 13 11 -7 41
11.Kırklarelispor 34 10 14 10 -2 40
12.Ankaraspor 34 10 15 9 4 39
13.İnegölspor 34 10 13 11 -9 38
14.Kepez Belediyespor 34 9 16 9 -9 36
15.Isparta 32 Spor 34 7 15 12 -18 33
16.Karaköprü Belediyespor 34 7 19 8 -13 29
17.Altay 34 10 20 4 -31 25
18.Afjet Afyonspor 34 0 33 1 -106 -5
1.Serik Belediyespor 34 22 4 8 50 74
2.Elazığspor 34 22 6 6 38 72
3.68 Aksaray Belediyespor 34 21 6 7 31 70
4.Menemen Belediyespor 34 19 8 7 25 64
5.Vanspor FK 34 18 8 8 26 62
6.Karacabey Belediyespor 34 17 10 7 12 58
7.Beyoğlu Yeni Çarşı 34 16 10 8 19 56
8.Bucaspor 1928 34 15 13 6 -5 48
9.Ankara Demirspor 34 11 9 14 10 47
10.Erbaaspor 34 14 15 5 -10 47
11.Karaman FK 34 10 10 14 4 44
12.Arnavutköy Belediyespor 34 10 13 11 -9 41
13.Somaspor 34 11 16 7 -1 40
14.Yeni Mersin İdmanyurdu 34 8 19 7 -20 31
15.Belediye Derincespor 34 7 17 10 -28 31
16.Diyarbekirspor 34 7 17 10 -23 31
17.Nazilli Belediyespor 34 4 26 4 -60 13
18.Giresunspor 34 1 26 7 -59 1

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.