Perşembe

21.4 °

Cuma

18.8 °

Cumartesi

14.6 °

Kayseri Pastırması’nın özgünlük ve üstünlüğü belgelerle ortaya konuldu

Kayseri Pastırması’nın özgünlük ve üstünlüğü belgelerle ortaya konuldu

Haberi Sesli Oku

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, kentin marka lezzetlerinden, kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan pastırmanın tarihine ışık tuttu. Büyükşehir’in kültür sanat yayınlarından Şehir Dergisi’nin 53’üncü sayısında Prof. Dr. Muhittin Eliaçık tarafından kaleme alınan makalede Kayseri Pastırması’nın özgünlük ve üstünlüğüne dair arşiv belgeleri ortaya konuldu.

Mehmet UZEL / KAYSERİ (İGFA) - Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç yönetimindeki Kayseri Büyükşehir Belediyesi, kadim geçmişi ve asırlarca ev sahipliği yaptığı zengin kültürel çeşitliliğin mirası sayesinde gastronomi konusunda önemli kentlerin başında yer alan Kayseri Mutfağı’nı dünyaya tanıtma yönünde çalışmalarını sürdürürken bilimsel veriler ışığında Kayseri lezzetlerinin tarihine de ışık tutarak özgünlük ve üstünlüğünü de kanıtlıyor.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Şehir Kültür Sanat Dergisi’nin 53’üncü sayısında Kırıkkale Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Muhittin Eliaçık tarafından ‘Kayseri Pastırmasının Özgünlük ve Üstünlüğüne Daire Arşiv Belgeleri’ başlığı ile bir makale kaleme alındı.

Prof. Dr. Eliaçık, makalesinde, kendisine mahsus ürünler ile adı öne çıkan illerden birisinin de Kayseri olduğuna, belgelerde ve eserlerde Kayseri ile anılan ürünlerin başında pastırma, sucuk, sahtiyan (deri), mantı, baklava gibi ürünlerin geldiğine dikkat çekti.

Kayseri şehri ile özdeşleşen pastırmanın Orta Asya’dan çıkan Türk atlılarınca etlerin eyer ceplerine konularak baldırla sıkıştırılması sonucu elde edilen bir ürün olduğunu hatırlatan Eliaçık, Türk atlılarının Kayseri’ye yaklaşık 1000’li yıllarda geldiğinden hareketle pastırmanın kente Selçuklularla birlikte gelmiş olabileceğini kaydetti.

Prof. Dr. Eliaçık, pastırmanın, Anadolu’dan sonra Rumeli ve Balkanlarda da tutulmuş bir ürün olup arşiv belgelerinde Edirne, Şumnu, Kili gibi yerlerin pastırmasının da sık geçtiğine işaret ederek, “Peki, Türkiye’de ve dünyada pastırma denilince ilk akla gelen ve en kaliteli pastırmanın üretildiği yer Kayseri midir ve buna işaret eden belgeler var mıdır?” ifadeleri ile arşiv belgelerinde Kayseri Pastırması’nın izini sürdü.

Kayseri Pastırması’nın asırlık demlenmelerle kalitesi pekişmiş köklü ürünlerden biri olduğuna dikkat çeken Eliaçık, gıda sektöründe fiyat kalite ilişkisinin daha hassas olup Osmanlı döneminde pastırmanın bunun güzel bir örneği olduğuna değindi.

Makalesinde, birinci sınıf Kayseri Pastırması’nın kalitesine işaret etmek üzere sayısal ve sözel verileri içeren belgeler sunan Prof. Dr. Eliaçık, Kayseri Pastırması’nın benzerleri arasındaki durumunu da ortaya koydu.

Eliaçık, İstanbul kadı sicilleri arasında bulunan belgede Kayseri Pastırması’nın diğer pastırmalara göre fiyatının epey yüksek olmasının kalitesine işaret eden bir durum olarak kabul edilebileceğini vurguladı. 

İstanbul Mahkemesi 24 Nolu Sicil’den İstanbul’da olan pastırmacı ve sucukçulara yeniden verilen narhtır:(7 Rebiülevvel 1139/2 Kasım 1726) başlıklı belgeyi makalesinde sunan Prof. Dr. Eliaçık, belgelerde Kayseri Pastırması’nın ardından ikinci sırada ise Ankara Pastırması’nın yer aldığını da belirterek, sıralamada yerli kuru sucuk ile Edirne, Şumnu, Karadeniz ve Kili pastırmalarının fiyatının Kayseri Pastırması’nın 4’te 1’i kadar olduğuna işaret etti. Eliaçık, pastırmalara devletçe konulmuş olan bu fiyatın, kalite ve sınıflarına işaret ettiğini kaydederek, belgeler üzerinden, konulan narhta 1 kilogram pastırma veya sucukta sadece 2 akçelik bir kâr marjı olduğunu, Kayseri Pastırması’nın üreticiden 38 akçeye alınıp tüketiciye 40 akçeye satıldığını değerlendirdi.

KAYSERİ PASTIRMASI FİYAT VE KALİTECE DAİMA İLK SIRADA

Prof. Dr. Eliaçık, belgenin Osmanlı döneminde pastırma ve sucuk ile ilgili kaydedilen yüzlerce arşiv belgesi ve kadı sicili arasından seçilmiş bir belge olarak ortalama bir durumu yansıttığını ifade ederek, belgelerde Kayseri Pastırması’nın fiyat ve kalitece daima ilk sırada bulunduğunu belirtti.

“EN NEFİS PASTIRMA VE SUCUĞUN KAYSERİ’DE ÜRETİLDİĞİ BİLİNMEKTEDİR”

Kayseri Pastırması’nın en değerli pastırma olduğuna dair gösterilebilen belge ve delillere ikinci bir örnek sunan Eliaçık, geriye doğru gidildiğinde bilinen yegâne bilimsel eser olma özelliğine sahip bir başka eserde daha Kayseri Pastırması’nın üstünlük ve özgünlüğünü ortaya koyan ifadeler bulunduğunu kaydetti. Prof. Dr. Eliaçık, bu eserin Cumhuriyet’in ilk yıllarında Kayseri’ye sığır vebası mücadelesi için gönderilmiş olan 12’nci Tümen Hayvan Hastahanesi Mütahassısı Alaaddin adlı bir veteriner hekim tarafından yazıldığını ve kendileri tarafından sadeleştirilerek yayımlandığını belirterek, Kayseri Pastırmalarının Sûret-i İmâli ve Ale’l-umûm Pastırma ve Sucukların Muâyenesi adlı eserde Kayseri Pastırmaları hakkında yer alan ifadeleri şu şekilde aktardı: 

“Türkiye Cumhuriyeti dâhilinde pastırma ve sucuk tüketimi hakkında düzenli istatistiklere sahip olmadığımızdan tayin ve takdir etmek bizce mümkün olamamıştır. Fakat en nefis pastırma ve sucuğun Kayseri’de üretildiği bilinmektedir. Vilâyetin her tarafına, Mısır’a Balkan hükûmetlerine ihracat yapan bu memlekette yıllık üretilen pastırma ve sucuk miktarı hakkında yine düzenli bir istatistik yoktur. Yalnız etmiş olduğumuz özel araştırmalara bakarak ortalama olarak yirmi beş bin sığır ve kırk bin koyun ve keçi kesildiği anlaşılmıştır.”

Makalesinde, Kayseri Pastırması’nın geçmişten günümüze üstünlüğünü ortaya koyan bir başka belge daha paylaşan Prof. Dr. Muhittin Eliaçık, Osmanlı resmî kurumları arasındaki özel yazışmalarda kullanılan ifadeler başlığı altında Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı, Osmanlı Arşivi’nden Mâbeyn-i Hümâyûn-ı Mülûkâne Başkitâbet-i Celîlesine, günümüz Türkçesi ile Saray Özel Kalem Müdürlüğü’ne başlıklı 5 Nisan 1870 tarihinde kaleme alınan yazıyı günümüz Türkçesi ile şu şekilde aktardı: 

“Ankara’nın elmasında şu zamana ait bir başka çeşni gördüğümden ve ayrıca yaptırttığım keklik ve Kayseri pasdırması da özel bir dikkat ve nezaretle hazırlatılmış olduğundan bunlardan dört sandık ekli pusula gereğince halifeliğin kilerine (mutfağına) gönderilmişse de uygun görüldüğü takdirde sunulması yüce himmetlerine bağlıdır.” 

“BELGELERİN HER BİRİ KAYSERİ PASTIRMASI’NIN KALİTELİ BİR ÜRÜN OLDUĞUNU GÖSTEREN BİRER DELİL”

Prof. Dr. Eliaçık, ortaya koyduğu, Kayseri Pastırması’nın özgünlük ve üstünlüğüne işaret eden arşiv belgelerinin her birinin Kayseri Pastırması’nın kaliteli bir ürün olduğunu gösteren birer delil olduğuna dikkat çekerek, makalesinde şu değerlendirmelerde bulundu:

“Birinci belge üç yüz yıl önce İstanbul’da pastırma ve sucuklara konulan fiyatları göstermekte olup bu fiyatlar üzerinden Kayseri Pastırması’nın diğer pastırmalara olan kalite ve üstünlüğü belli olmaktadır. İkinci belge şu anda bilinen en eski ve yegâne bilimsel eser durumundaki bir bilimsel kitapta, kitabın yazarı veteriner hekim tarafından Kayseri Pastırması’nın üstünlük ve özgünlüğüne dair kullanılan ifadelerdir. Üçüncü belge ise Ankara valisince çok özel biçimde hazırlatılarak saraya hediye olarak gönderilen seçkin üç gıda ürünü hakkındadır. Bu ürünler kalite ve nitelik bakımından öne çıkmış ürünlerden Kayseri Pastırması, keklik pastırması ve Ankara elmasıdır. Öte yandan Kayseri Pastırması gibi Ankara Pastırması da kaliteli bir ürün olarak tanınmış olmasına rağmen onun değil de Ankara elmasının nitelikli bir ürün olarak saraya hediye olarak gönderilmiş olması da ilginç bir ayrıntıdır.”



Haber Kaynak : igfa

3.NCÜ ETAP BAHÇESARAY VE KIRIMLI MAHALLELERİNDE


AKSARAY HABER

AK Parti Aksaray İlçe Başkanları, TBMM’de Grup Toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Dinledi


AKSARAY HABER

Eski Tip Ehliyetler İçin Geri Sayım Başladı: Son Tarih 31 Temmuz 2025


AKSARAY HABER

SOKAK HAYVANLARI İÇİN SANATSAL DOKUNUŞA VALİDEN KATKI


AKSARAY HABER

Aksaray’a Modern Yaya Üst Geçidi: Başkan Dinçer’den Sade Ama Anlamlı Açılış


AKSARAY HABER

Turan Yaldır’dan Sendikal Demokrasi İçin Kanun Teklifi!


AKSARAY HABER

İYİ Parti’den 3 Mayıs Türkçülük Günü’ne Özel Etkinlik


AKSARAY HABER

İYİ Parti Aksaray Milletvekili Turan Yaldır’dan 1 Mayıs Mesajı:


AKSARAY HABER

Valimiz Sn.Mehmet Ali KUMBUZOĞLU’nun “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü” Mesajı:


AKSARAY HABER

Sağlık Bakanlığı Aksaray’da 29 Temizlik Görevlisi Alacak


AKSARAY HABER

Vali Kumbuzoğlu’ndan 1 Mayıs’ta İşçilere Anlamlı Ziyaret


AKSARAY HABER

Evlenecek Gençlere Büyük Destek: Aile ve Gençlik Fonu'ndan İndirimli Alışveriş Dönemi Başlıyor


GÜNDEM

Aksaray Belediyesi’nden Personeline “Engelli Bireylerle Doğru İletişim” Eğitimi


AKSARAY HABER

1 Mayıs’ta Emekçiler Unutulmadı:


AKSARAY HABER

Evren Başkanın Dönüşüm Hamlesi Hevam Ediyor


AKSARAY HABER

BAŞKAN DİNÇER; ‘’ EMEK, BİR TOPLUMUN TEMEL DİREĞİDİR’’


AKSARAY HABER

ASÜ’de uluslararasılaşma adımları güçleniyor


AKSARAY HABER

AkAktürk'ten diş hastanesi müjdesi geldi


AKSARAY HABER

Birlikte Yaşadığı Kadını Dövüp Bıçakladı


AKSARAY HABER

AİLE SAĞLIĞI MERKEZİ AÇILIŞA HAZIR


AKSARAY HABER

MODERN DONANIMIYLA YENİ AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ HİZMETE HAZIR


AKSARAY HABER

İstanbul Valiliği'nden 1 Mayıs bilançosu! 384 gözaltı!


GÜNDEM

MEB'den çocuklara yeni dergi


GÜNDEM

Başkan Tugay: Siz tasarlayın birlikte uygulayalım


GÜNDEM

Atatürk Bulvarı UNESCO geçici miras listesinde!


GÜNDEM

Konya İtfaiyesi'nden Tanzaya'da başarılı tatbikat


GÜNDEM

Muğla'da tur otobüsleri için yeni düzenleme


GÜNDEM

Anahtar Parti Bursa'dan deprem manifestosu


GÜNDEM

Fahrettin Altun'dan Özgür Özel'e sert yanıt!


GÜNDEM

MASKİ Saruhanlı’daki çiftçilerle bir araya geldi


GÜNDEM

KONBELTAŞ Türkiye’nin ilk TSE onaylı etliekmek üretim belgesini aldı


GÜNDEM

Çalışma Bakanlığı'ndan '1 Mayıs'a özel klip!


GÜNDEM

“Üreten insan her zaman kıymetli”


GÜNDEM

 Vatandaş sordu, Başkan Pekyatırmacı cevapladı


GÜNDEM

ASKON Konya, gündemine Amerika pazarını aldı


GÜNDEM

2025 Kurban Hizmetleri Tebliği yayımlandı


GÜNDEM

TÜGİAD Bursa'da ekonomiye stratejik bakış


GÜNDEM

Cumhurbaşkanı Erdoğan, emek temsilcileriyle buluştu


GÜNDEM

KOSKEM deniz sezonunu 15 Haziran’da açıyor


GÜNDEM

KTO'dan ihracat değerlendirmesi


GÜNDEM

KAYSO mart ayında ihracatını artırdı


GÜNDEM

Bursa İnegöl’de öğrencilerin fikirleri yarıştı


GÜNDEM

İstanbul Valiliği'nden 1 Mayıs bilançosu! 384 gözaltı!

İstanbul Valiliği'nden 1 Mayıs bilançosu! 384 gözaltı!

Tırmanma Şampiyonası Kartepe'de sürüyor

Tırmanma Şampiyonası Kartepe'de sürüyor

MEB'den çocuklara yeni dergi

MEB'den çocuklara yeni dergi

Başkan Tugay: Siz tasarlayın birlikte uygulayalım

Başkan Tugay: Siz tasarlayın birlikte uygulayalım

Aksaray

01.05.2025

  • İMSAK 04:07
  • GÜNEŞ 05:40
  • ÖĞLE 12:46
  • İKİNDİ 16:33
  • AKŞAM 19:42
  • YATSI 21:08
  • BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,44% -0,11
  • EURO

    43,47% -0,57
  • GRAM ALTIN

    3991,62% -1,92
  • Ç. ALTIN

    6483,07% -2,19

@ Bizi Takip Edin

2. Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Sarıyer 33 24 2 7 57 79
2.Batman Petrolspor 33 25 6 2 38 77
3.Kastamonuspor 1966 33 18 3 12 27 66
4.Adana 1954 FK 33 18 7 8 30 62
5.Altınordu 33 15 7 11 19 56
6.Tuzlaspor 33 15 10 8 2 53
7.İskenderunspor 33 13 9 11 12 50
8.1461 Trabzon FK 33 13 13 7 7 46
9.Fethiyespor 33 11 12 10 -4 43
10.24 Erzincanspor 33 10 12 11 -5 41
11.Kırklarelispor 33 10 13 10 1 40
12.İnegölspor 33 10 12 11 -7 38
13.Ankaraspor 33 9 15 9 0 36
14.Kepez Belediyespor 33 9 16 8 -9 35
15.Isparta 32 Spor 33 7 14 12 -14 33
16.Karaköprü Belediyespor 33 6 19 8 -17 26
17.Altay 33 9 20 4 -34 22
18.Afjet Afyonspor 33 0 32 1 -103 -5
1.Serik Belediyespor 33 21 4 8 44 71
2.68 Aksaray Belediyespor 33 21 5 7 32 70
3.Elazığspor 33 21 6 6 37 69
4.Menemen Belediyespor 33 18 8 7 24 61
5.Vanspor FK 33 17 8 8 23 59
6.Beyoğlu Yeni Çarşı 33 16 9 8 20 56
7.Karacabey Belediyespor 33 16 10 7 11 55
8.Erbaaspor 33 14 14 5 -4 47
9.Bucaspor 1928 33 14 13 6 -6 45
10.Karaman FK 33 10 9 14 7 44
11.Ankara Demirspor 33 10 9 14 6 44
12.Arnavutköy Belediyespor 33 10 12 11 -8 41
13.Somaspor 33 11 16 6 -1 39
14.Yeni Mersin İdmanyurdu 33 8 18 7 -19 31
15.Diyarbekirspor 33 7 16 10 -19 31
16.Belediye Derincespor 33 6 17 10 -32 28
17.Nazilli Belediyespor 33 4 25 4 -56 13
18.Giresunspor 33 1 26 6 -59 0

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.