KETEN TOHUMUNUN KEK ÜRETİMİNDEKİ POTANSİYELİ ARAŞTIRILIYOR

KETEN TOHUMUNUN KEK ÜRETİMİNDEKİ POTANSİYELİ ARAŞTIRILIYOR

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Mühendislik Fakültesi Araştırma Görevlisi Dr. Merve Arıbaş, keten tohumunun gıda sanayinde düşük yağ oranına sahip kek üretimine etkisini belirlemek üzere bir proje hazırladı. Hazırlanan proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) “1002 Hızlı Destek Programı” kapsamında destek aldı. 

 

Gıdalarda bulunan yağların ürünlere renk, tat, koku ve doku gibi önemli duyusal özellikler sağladığını, ancak bir takım hastalıklardaki artış nedeniyle yağ oranı düşük ürünlere talebin yükseldiğini ifade eden Merve Arıbaş, çoğu zaman da yağı azaltılmış ürünlerin genel tüketici beğenisini kazanamadığını söyledi. Ortaya çıkan sorunun gıdalar için doğru bir yağ ikame maddesi geliştirilmesiyle aşılabileceğini ve bu noktada keten tohumunun önemli özellikler içerdiğini belirten Merve Arıbaş, “Keten tohumu, yüksek kaliteli çoklu doymamış yağ asitleri, besinsel lifler ve antioksidanlar açısından oldukça zengin bir ürün. Dolayısıyla yüksek yağ içeriğine sahip bir fırıncılık ürünü olan kek üretimi için son derece ideal. Keten tohumu hâlihazırda gıda sektöründe kıvam arttırıcı, stabilizatör ve emülgatör olarak kullanılıyor ve bir takım hastalıkların potansiyel risklerini azaltma konusunda da dikkat çekiyor” dedi. Hazırladıkları projede kek üretimi için -yağ ikame maddesi olarak- keten tohumundan elde edilen ve suda çözünebilen bir biyopolimer yapı olan müsilajları kullanacaklarına dikkat çeken Merve Arıbaş, çalışmayı şu şekilde anlattı: “Kullanılacak keten tohumu örneklerine bazı ısıl işlemler uygulayacağız. Isıl işlemle elde edilen müsilajların üretilecek kek örneklerinin kalite özellikleri üzerine etkisini belirlemeye çalışacağız. Çalışmanın sonunda hem daha kaliteli hem yağı azaltılmış hem de tüketici beğenisiyle uyumlu bir gıda üretimi gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.”

 

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, projesi münasebetiyle Araştırma Görevlisi Merve Arıbaş’ı tebrik etti ve çalışmalarında başarılar diledi. 



AKSARAY HABER 20.05.2024 22:38:00 0

UCLG-MEWA), 250’yi aşkın doğrudan üyesiyle 16 ülkeyi kapsayan bölgesel bir yerel yönetim birliğidir.

Aksaray’dan Dünyaya İnsanlık Mesajı Verildi Hasta Yakını Konuk Evi Açıldı

Başkan Dinçer’in Vizyon Projesi Selçuklu Külliyesi, UCLG-MEWA Heyetinden Tam Not Aldı

ELAZIĞ SPOR 3-0 HÜKMEN MAĞLUP OLDU

BELEDİYE BAŞKANI DR.  EVREN DİNÇER, A HABER CANLI YAYININDA UCLG-MEWA ZİRVESİNİ DEĞERLENDİRDİ

ASÜ Mimarlık öğrencilerinden kültürel miras bilinci etkinliği

BAŞKAN AKTÜRK’TEN MÜJDE: 48 MİLYONLUK DESTEK ÜRETİCİLERİN HESABINDA!

Yeşiltepe Belediye Başkanı İsmail Akpınar, İYİ Parti'den İstifa Etti: "Halka Hizmette Partiler Üstü Bir Yol Yürüyeceğim"

Ekonomik güven yükseldi... İmalat sanayide 'güven' geriledi

4. Uluslararası Antalya Yörük Türkmen Festivali başlıyor

KOMEK lösemi tedavisi gören hastalara destek oluyor

Sofralık zeytin ihracat rekoru kırıyor... Hedef 250 milyon dolar

ANTAB 2025 yılı ilk dönem toplantısı gerçekleşti

Mühendis adayları enerji üreten sistemleri SASKİ tesislerinde inceledi

44 Ülke Aksaray'da Tarihi Zirve

Vista Prime, konut, ofis ve ticari faaliyetleri kamusal bir düzlemde bir araya getirir.


ANKET

AKSARAY BELEDİYESİNİN HİZMETLERİNİ BEĞENİYORMUSUNUZ ?


EVET
% 59,92
HAYIR
% 33,52
KARARSIZ
% 6,55
Haberi Sesli Oku

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.