Türkiye'nin yüzde 73.4’ü çölleşme tehlikesi altında

Türkiye'nin yüzde 73.4’ü çölleşme tehlikesi altında

TEMA Vakfı, 17 Haziran Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü’nde, ülkemizin yüzde 73.4’ünün çölleşme tehlikesi altında olduğunun altını çizdi.

ANKARA (İGFA) - Birleşmiş Milletler, bu yıl Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü’nün temasını “Kadının Toprağı, Kadının Hakları: Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini ve Arazi Restorasyon Hedeflerini Güçlendirmek” olarak belirledi. TEMA Vakfı bu önemli günde, çölleşme ve kuraklık nedeniyle ortaya çıkan göç krizinden en çok kadınlar ve çocukların etkilendiğini hatırlatarak arazi restorasyon çalışmalarının önemine vurgu yaptı.

Çölleşmenin ana nedeninin insanın sebep olduğu arazi tahribatı ve toprak bozulumu olduğunu belirten TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Dünyada arazi tahribatının boyutları ürkütücü seviyeye geliyor. 2019 BM Arazi Raporu’nda 30 milyon kilometrekare yani yaklaşık Afrika kıtası büyüklüğündeki arazi varlığının tahrip olduğu dile getiriliyor. Bu tahribatın içinde dünyanın yüzde 45’ini ve dünya nüfusunun 3’te 1’ini oluşturan kurak alanlar önemli yer teşkil ediyor. Zor koşullara adapte olmuş fakat kırılgan bir ekosisteme sahip olan kurak alanlar dünya ekili tarım arazilerinin yüzde 44’ünü, canlı hayvan varlığının ise yüzde 50’sini barındırıyor. Gıda güvenliği açısından önemi tartışmasız olan bu alanların yüzde 20’sinde çölleşme görülüyor. Çölleşen arazilerin yüzde 87’sinde ise ana nedeni erozyon teşkil ediyor, iklim değişikliği ise süreci hızlandırıyor” ifadelerini kullandı.

“32 YILDA 7,5 İSTANBUL BÜYÜKLÜĞÜNDE TARIM ARAZİSİNİ KAYBETTİK”

Ülkemizin  %50.9’unun orta, yüzde 22.5’inin de yüksek derecede olmak üzere toplam yüzde 73.4’ünün çölleşme tehlikesi altındaki alanlardan oluştuğunu kaydeden Ataç, “Ülkemizde erozyon, çölleşme nedenlerinin başında geliyor. Tarım arazilerinin yüzde 39’unda, mera arazilerinin ise yüzde 54’ünde erozyon görülüyor.  Öte yandan büyüyen kentler verimli tarım arazilerinin azalmasına sebep oluyor. Tarım arazilerimiz, 1990-2022 yılları arasında yaklaşık 4 milyon hektar azalarak 27,9 milyon hektardan, 23,9 milyon hektara geriledi. Bu da yaklaşık 7,5 İstanbul büyüklüğünde tarım alanının kaybedilmesi demek oluyor” diye konuştu.

Ataç, iklim değişikliğinin kurak bölgeleri daha da kuraklaştırarak bölgedeki insanların yaşam koşullarını güçleştirdiğinin altını çizen



Haber Kaynak : igfa
SPOR 16.06.2023 12:28:09 0

3.NCÜ ETAP BAHÇESARAY VE KIRIMLI MAHALLELERİNDE

AK Parti Aksaray İlçe Başkanları, TBMM’de Grup Toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Dinledi

Eski Tip Ehliyetler İçin Geri Sayım Başladı: Son Tarih 31 Temmuz 2025

SOKAK HAYVANLARI İÇİN SANATSAL DOKUNUŞA VALİDEN KATKI

Aksaray’a Modern Yaya Üst Geçidi: Başkan Dinçer’den Sade Ama Anlamlı Açılış

Turan Yaldır’dan Sendikal Demokrasi İçin Kanun Teklifi!

İYİ Parti’den 3 Mayıs Türkçülük Günü’ne Özel Etkinlik

Bursa İnegöl’de öğrencilerin fikirleri yarıştı

Dr. Ergün Demir’in adı Narlıdere’de yaşayacak

Mast İzmir Boat Show'a DEEP MARİN damgası

Bursa Nilüfer Belediyesi “Bilim Politika Belgesi”ni imzaladı

Bursa İnegöl'de Gazze için sıcak yemek kampanyası

Kırkyama sanatı İnegöl Kent Müzesinde görücüye çıktı

Şampiyonluk kupası Gölcük'e geldi

Muğla’dan Rodos’a mavi yolculuk başlıyor

Vista Prime, konut, ofis ve ticari faaliyetleri kamusal bir düzlemde bir araya getirir.


ANKET

AKSARAY BELEDİYESİNİN HİZMETLERİNİ BEĞENİYORMUSUNUZ ?


EVET
% 59,9
HAYIR
% 33,76
KARARSIZ
% 6,32
Haberi Sesli Oku

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.